Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Een dynamisch tarief met voordelen en valkuilen

Gepost op 03/05/2023

4 minuten leestijd

Met de introductie van het dynamisch tarief blijft de energiemarkt in volle ontwikkeling. Als de energiecrisis ons toch iets positiefs heeft bijgebracht, dan is dat ongetwijfeld onze verbeterde kennis over de energietarieven.

Nooit eerder was het verschil tussen een vast en een variabel energietarief zo duidelijk. Met de lancering van OCTA+ Dynamic, ons nieuwe dynamische elektriciteitstarief, zetten we de verschillen best nog eens op een rijtje.

Kies ik een vast, variabel of liever een dynamisch energietarief?

Bij een energiecontract met vaste prijs zal de energieprijs (per kWh) dezelfde blijven gedurende de looptijd van het contract. Als consument ben je zeker van de prijs die je betaalt, maar profiteer je niet van eventuele prijsdalingen. Over het algemeen zijn deze contracten ook iets duurder dan een energiecontract met variabele prijs.

Met een variabel energiecontract kan de energieprijs (per kWh) tijdens de looptijd van het contract stijgen of dalen. De prijs volgt de evolutie van de groothandelsmarkten. Deze contracten zijn doorgaans iets goedkoper omdat een energieleverancier geen risico’s moet opnemen in de prijszetting.

En voortaan vind je bij ons ook een energiecontract met dynamische prijs. Dat betekent dat je energieprijs (per kWh) elk uur schommelt in functie van de prijzen op de Belgische elektriciteitsbeurs. Maar welke voor- en nadelen heeft het dynamisch tarief en waar moet ik zeker op letten als ik het overweeg?   

Welke voordelen biedt een dynamisch tarief mij?

Een dynamisch tarief zal niet voor iedereen voordelig zijn. Je hebt enkel voordeel bij het tarief wanneer  je een groot energieverbruik hebt en het verbruik ervan kan plannen. Dat vraagt natuurlijk ook een engagement van jou. Elke dag moet je in de gaten houden wanneer stroom goedkoper is en daarop jouw verbruik afstemmen.  

Klaar voor de toekomst?

Een dynamisch tarief kies je bewust. Zo’n tarief vraagt immers een aanpassing en een gedragswijziging. Een energiemanagementsysteem zoals Lewiz kan je daarbij helpen. Zo’n systeem kan jouw grootverbruikers aansturen, gebruik makend van de evolutie van de energieprijzen. En dat varieert van dag tot dag. Wanneer er veel stroomproductie is, bv. op een zonnige winderige dag, kan de prijs van elektriciteit goedkoop tot zelfs negatief zijn. Extra interessant dus om je elektrische wagen, thuisbatterij,… op te laden.

Kan iedereen een dynamisch tarief afsluiten?

Neen. Niet iedereen kan intekenen op een dynamisch tarief. De voorwaarden zijn heel eenvoudig: je moet in Vlaanderen wonen én beschikken over een digitale meter die meetregime 3 registreert. Zowel de digitale meter als meetregime 3 vraag je aan bij Fluvius, moest je die nog niet hebben. In Wallonië is het nog niet mogelijk om een contract met dynamische prijs af te sluiten.

Checklist vooraleer ik een dynamisch tarief afsluit

Ik beschik over een digitale meter

Een klassieke, mechanische meter kan alleen maar voortdraaien of terugdraaien (wanneer je zonnepanelen hebt en stroom op het net injecteert). Zo’n meter kan geen verbruiken per uur registreren. Om die reden heb je altijd een digitale meter nodig in combinatie met een dynamisch energietarief.

Ik ben klaar om mijn verbruik te spreiden en mijn toestellen te gebruiken wanneer de energieprijzen goedkoop zijn.

Kan je je verbruiken spreiden in functie van de stroomprijzen, dan kan je (veel) geld besparen. Maar hou je er geen rekening mee, dan kan zo’n tarief je ook veel geld kosten.

Ik ben bereid om iedere dag de nieuwe energieprijzen te checken.

Maak je geen gebruik van een energiemanagementsysteem, dan moet je de stroomprijzen manueel opvolgen en hierop je gedrag afstemmen. Een energiemanagementsysteem kan die controle voor je uit handen nemen.

Ik heb er geen probleem mee dat ik iedere maand mijn eindafrekening krijg. Wat dus wil zeggen dat ik geen voorschotfacturen hoef te betalen.

Elke maand krijg je een afrekening voor je reële verbruik. Je wordt dus meteen beloond voor je inspanningen. De ene maand zal die factuur dus hoger zijn dan een andere. Maak je gebruik van een warmtepomp om je te verwarmen, dan zal je factuur in de winter wellicht hoger zijn dan in de zomer.

Ik ben gemotiveerd om mijn energiegedrag aan te passen en actief bezig te zijn met mijn verbruik.

Jouw motivatie is de sleutel van het succes. Pas je je gedrag aan, dan zal je beloond worden voor je inspanningen. Naast het inzetten van je toestellen op het juiste moment komt de grootste besparing van de stroom die je uiteindelijk niet verbruikt.

Ik wil mijn leven gemakkelijker maken en wil investeren in een energiemanagementsysteem (EMS).

Een energiemanagementsysteem is de toekomst, zeker wanneer de elektrische auto en warmtepomp volledig ingeburgerd zullen zijn. Dan hoef jij je niet bezig te houden met het aan- en uitzetten van deze toestellen. Door die taak uit te besteden aan een energiemanagementsysteem zoals onze eigen Lewiz, kan jij je 100% bezighouden met andere dingen.

Ik draag mijn steentje bij in de duurzame energietransitie.

Elektrificatie is de toekomst. Binnenkort rijden we allemaal met een elektrische auto en op termijn gebruiken we geen fossiele brandstoffen meer om ons te verwarmen, maar wel een warmtepomp. Een optimalisatie van het energieverbruik zal dus noodzakelijk zijn. Met een dynamisch tarief draag je actief je steentje bij en maak je volledig deel uit van die energietransitie.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #