Vlaams capaciteitstarief uitgesteld tot 2023
Gepost op 28/06/2022
•2 minuten leestijd
De invoering van het capaciteitstarief is uitgesteld naar 1 januari 2023. Normaal gezien zou het starten op 1 juli 2022, maar onder druk van verschillende instanties heeft de Vlaamse energieregulator de start met 6 maanden verlaat.
Vanaf 1 januari 2023 worden in Vlaanderen de netkosten berekend op basis van je gemiddelde maandpiek in plaats van op de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt van het net. Hierdoor kunnen hoge pieken in je verbruik je energiefactuur doen stijgen. In Wallonië en het Brussels gewest blijft alles voorlopig bij het oude.
VREG wil piekbelasting voorkomen
Stel je maar eens voor dat in de toekomst iedereen op hetzelfde ogenblik zijn warmtepomp of huishoudtoestellen opzet en een elektrische wagen oplaadt aan de thuislader. Dit zal voor piekmomenten zorgen op het elektriciteitsnet. De Vlaamse energieregulator VREG wil voorkomen dat de netbeheerders hierdoor zwaar moeten investeren in het aanpassen van de ondergrondse kabels. Want dat zou een forse stijging van de distributienettarieven betekenen. Daarom voert VREG vanaf 2023 een capaciteitstarief in.
Capaciteitstarief bij digitale meter
De digitale meter registreert naast de stroomafname ook je maandpiek. Dit is het hoogste piekvermogen dat je tijdens één kwartier die maand verbruikt hebt. De netbeheerder zal het capaciteitstarief berekenen op basis van het gemiddelde van de twaalf laatste maandpieken. Zelfs bij een laag gemiddelde betaal je sowieso een minimumbijdrage op basis van een maandpiek van 2,5 kW.
Forfaitair tarief voor klassieke meter
De klassieke meter registreert enkel de stroomafname en geen maandpiek. Daarom zal je vanaf 2023 de minimumbijdrage die overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW betalen. En een deel van de netkosten per kWh wordt aan een hoger tarief aangerekend dan bij gezinnen met een digitale meter.
Impact op je factuur
Het nieuwe capaciteitstarief is enkel van toepassing op de netkosten en een deel van de transmissiekosten. Dit komt overeen met ongeveer 21% van je elektriciteitsfactuur. Voor kleine ondernemingen gaat het om zo’n 28% van de factuur. Voor alle overige kosten blijft men zich baseren op je werkelijke energieverbruik. Aan de hand van voorlopige simulaties maakt VREG zich sterk dat de elektriciteitsfactuur voor 60% van de gezinnen zal dalen, mits een rationeel energieverbruik. Hierbij gaan ze uit van een gemiddeld huishoudelijk piekvermogen van 3,15 kW. Eén op vier gezinnen zou minstens 10% meer betalen.
In de gevarenzone
Door de minimumbijdrage op basis van 2,5 kW zijn de kleine verbruikers in het nadeel. Denk aan mensen die een studentenkot huren of een tweede verblijf hebben. Zij betalen niet langer in evenredigheid met hun verbruik. VREG wil ook de exclusieve nachtmeter afbouwen. Dit is vooral nadelig voor gezinnen met accumulatieverwarming die ’s nachts oplaadt. En wat als je investeerde in milieuvriendelijke alternatieven als een warmtepomp of een elektrische wagen? Spreid dan zeker je verbruik of zorg voor automatische aansturing. Als je niets onderneemt, kan je piekvermogen stijgen naar 16 kW!
Timemanagement elektrische toestellen
Hoe meer toestellen je tegelijk gebruikt, hoe hoger je piekverbruik kan oplopen. Daarom wil VREG je aansporen om je verbruik te spreiden en pieken af te vlakken. Alle vier je kookplaten én de oven opzetten terwijl je een kookwas draait, is vanaf 2023 not done. Voor het zover is, bezorgt OCTA+ je nog heel wat tips en informatie. Zonnepanelen installeren om een maximum aan elektrische toestellen overdag op zonne-energie te laten werken, is er al één van.
Bekijk hier een video van energieregulator VREG over de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen.