Twee op de drie gezinnen betalen te veel voor energie
Gepost op 07/07/2017
•2 minuten leestijd
De duurste energiecontracten blijven de markt domineren, stelt energiewaakhond CREG vast. In Vlaanderen vertegenwoordigen de 10 duurste elektriciteitsproducten voor gezinnen nog steeds 66 procent van de markt, voor aardgas gaat het om 47 procent...
Voor kmo's is de situatie zelfs nog slechter, met een marktaandeel van 70 procent in Vlaanderen voor de tien duurste elektriciteitsproducten en 50 procent voor de tien duurste aardgasproducten.
Nooit veranderden zo veel Vlaamse gezinnen van energieleverancier. Maar nog steeds hebben twee Vlamingen op drie peperdure stroomcontracten: zij betalen tot 218 euro meer dan het goedkoopste aanbod op de markt voor elektriciteit. Voor gas kan een op de twee gezinnen tot 454 euro besparen. Samen 672 euro. Dat blijkt uit een nieuwe studie van energiewaakhond CREG.
Ondanks alle infocampagnes betaalt meer dan de helft van de Vlaamse gezinnen nog steeds tot 672 euro te veel voor zijn energie. Zij sloten hun contract toen de energieprijzen veel hoger lagen dan nu of met een promotie die ondertussen vervallen is, en zijn daar nietsvermoedend bij blijven hangen. Zonder te beseffen dat zelfs de eigen leverancier vaak veel goedkopere contracten aanbiedt. Vooral wie jaren geleden voor een vaste prijs koos, komt nu bedrogen uit.
Veranderen van contract en/of van leverancier loont nochtans. Op basis van alle bestaande producten kunnen gezinnen in Vlaanderen tot 182 euro per jaar voor elektriciteit en tot 521 euro per jaar voor aardgas besparen. Voor kmo's loopt dit op tot 2.422 euro voor elektriciteit en 1.972 euro voor aardgas.
Er is dus uiteraard potentieel om te besparen. Maar maak u geen zorgen, als klant van OCTA+ hoort u daar niet bij. Uit de studie van de CREG blijkt dat OCTA+ bij de goedkoopste energieleveranciers behoort.