Warm en zuinig: Tips & Tricks om te besparen deze winter
Gepost op 02/12/2024
•5 minuten leestijd
Samen spelletjes spelen, lezen onder een dekentje of gezellig televisie kijken, … de winter is de gezelligste tijd van het jaar. Helaas brengt dit koude en donkere seizoen vaak ook hogere energiekosten met zich mee. Gelukkig hoef je geen grote isolatiewerken of nieuwe lichtinstallaties te doen om te besparen. Met kleine, eenvoudige aanpassingen kun je energie besparen zonder dat je comfort er onder lijdt. Zo maak je deze koude, gezellige maanden ook vriendelijker voor je energierekening.
De grootste energieverbruiker van de winter is ongetwijfeld warmte. Ieder jaar verschijnen er honderden tips online over hoe je kan besparen op je verwarming. Hier zetten we alles eens op een rijtje en geven we je nog wat extra tips mee die je misschien nog niet wist.
Een kleine graad voor de mens, een grote graad voor de factuur
De eenvoudigste manier om je energieverbruik te verminderen, is de thermostaat iets lager zetten. Slechts één graad minder verandert bijna niets aan de gevoelstemperatuur, maar kan wel tot 7% besparing betekenen voor je energieverbruik. Maar wat zijn nu de meest geschikte temperaturen
- Overdag vinden de meeste mensen 19 graden ideaal, hoewel 18 graden ook aangenaam kan zijn.
- Voor een goede nachtrust is 16 graden zeker voldoende.
- Ben je overdag niet thuis? Zet de thermostaat dan op 15 graden. Dit voorkomt onnodig energieverbruik ’s ochtends en zorgt ervoor dat de verwarming ’s avonds niet extreem hoeft te werken om je huis op te warmen.
- Tijdens langere afwezigheid, zoals een vakantie, is 12 graden ideaal. Lager wordt afgeraden, omdat dit condensatie kan veroorzaken, wat leidt tot meer energieverbruik.
Al deze temperaturen handmatig instellen, is vrij omslachtig. Gelukkig kan je dit allemaal laten regelen door een slimme thermostaat. Je stelt vooraf de gewenste temperaturen en tijdstippen in, waarna de thermostaat alles automatisch regelt. Zo bespaar je eenvoudig energie én geniet je van een comfortabel binnenklimaat.
Voor wie toch van dat tikkeltje extra warmte houdt, zijn er andere manieren om te besparen. Verwarm alleen kamers die je gebruikt en sluit deuren naar ongebruikte ruimtes. Met slimme radiatorkranen kun je per kamer bepalen welke ruimte je verwarmt. Met bepaalde apps kan dat zelfs vanop afstand. Ontlucht je radiatoren regelmatig, want lucht belemmert de circulatie van verwarmingswater, waardoor ze trager opwarmen en meer energie verbruiken. Een elektrisch deken is ook een slimme keuze: een kleine, energiezuinige warmtebron waarmee je de kamertemperatuur kunt verlagen zonder comfort in te leveren.
Hou de warmte binnen en de koude buiten
Om je huis warm te houden, is het belangrijk om de koude buiten te houden. Naast het sluiten van deuren en ramen, zijn er andere eenvoudige oplossingen:
- Gebruik dikke gordijnen: Gordijnen zijn niet alleen decoratief maar ook uitstekende isolators. Sluit ze ’s nachts om de warmte binnen te houden.
- Spoor tocht op: Doe de tocht-kaars-test: ga met een brandende kaars langs ramen, deuren en muren. Beweegt het vlammetje? Dan is er tocht. Gebruik tochtrollen voor onder de deuren en tochtstrips voor ramen of deurkanten. Kleine tochtgaten in de muren kun je opvullen met vulmiddel en een plamuurmes.
- Installeer radiatorfolie: Radiatoren verliezen veel warmte via de muur waar ze tegen staan. Met radiatorfolie kaats je deze warmte terug de kamer in. Dit is goedkoop en eenvoudig aan te brengen, en het is verkrijgbaar online of in doe-het-zelf-winkels.
- Breng isolerende raamfolie aan: Gelijkaardig aan de radiatorfolie, bestaat er ook isolerende raamfolie. Deze is ook simpel aan te brengen, isoleert je ramen met een extra laagje en is verkrijgbaar in verschillende online winkels en doe-het-zelf-zaken.
Besparen op je stroomverbruik in deze donkere dagen
De winter brengt niet alleen koudere, maar ook kortere dagen met zich mee. Het wordt sneller en langer donker, waardoor we vaker lampen gebruiken. Gelukkig kun je met een paar simpele tips ook veel energie op licht besparen:
- Gebruik LED-lampen: Deze verbruiken veel minder stroom dan gloeilampen. Bijna alle sfeerverlichting die tegenwoordig verkocht wordt zijn LED-lampen (bv. kerstlichtjes). ’s Avonds gezellig voor de tv zitten of een wat babbelen kan perfect met een beetje sfeerverlichting. Dan hoeven die grote lampen in de kamer niet eens meer aan.
- Haal het meeste uit daglicht: Herinner je je nog die dikke gordijnen die ’s nachts je huis lekker warm houden? Open ze overdag weer om zo lang mogelijk van het daglicht te genieten zonder kunstlicht te gebruiken.
- Verlicht alleen waar nodig: Richt een lamp op specifieke plekken, zoals je bureau of leeshoek, in plaats van een hele kamer te verlichten.
- Slimme verlichting: Automatische lampen of timers kunnen helpen als je regelmatig vergeet het licht uit te doen.
Terwijl we in de zomer nog eens snel een terrasje gaan doen of ’s avonds nog eens een wandeling gaan maken, komen we in de winter minder vaak buiten. Naast verlichting kun je ook besparen op apparaten die meer stroom verbruiken doordat we in de winter vaker binnen zitten:
- Schakel apparaten volledig uit: Apparaten op stand-by blijven nog altijd stroom verbruiken.
- Trek opladers uit als apparaten opgeladen zijn: Zelfs een niet-gebruikte oplader verbruikt stroom. Dat merk je aan de warmte die de oplader blijft afgeven. Veel toestellen verbruiken overigens nog steeds energie zelfs als je ze volledig opgeladen zijn.
- Gebruik stekkerdozen met schakelaars of slimme stekkers: Hiermee kun je apparaten eenvoudig aan- en uitschakelen. Net zoals bij thermostaten en verlichting kan je op veel apparaten ook timers zetten. Zo kan je veel toestellen uitschakelen wanneer je ze niet nodig hebt, en zullen ze niet onnodig energie verbruiken.
Wil je nóg verder gaan? Vervang dan oude apparaten door energiezuinige exemplaren. Die zijn misschien een beetje duurder bij aankoop, maar dat verdien je snel terug door lagere energiekosten.
De winter is ook het ideale moment om je diepvriezer te reinigen, aangezien het buiten koud genoeg is om je producten tijdelijk buiten te bewaren. Deze iets grotere taak heeft meteen een groot effect. Een ijslaagje van 2cm verhoogt het verbruik van je diepvries al met 10%.
Oneindig veel mogelijkheden om op energie te besparen!
Voor wie nog steeds niet overtuigd is dat er oneindig veel manieren zijn om je energierekening te verlagen, hier zijn er nog een paar:
- Trek een dikke trui aan of draag meerdere lagen. Zo creëer je je eigen isolatiesysteem en heb je minder verwarming nodig.
- Gebruik een besparende douchekop. Hiermee geniet je net zo lang van je douche, maar verbruik je minder warm water.
- Reinig je ventilatiesystemen. Dat zorgt voor een beter luchtkwaliteit in je verwarmde ruimtes, waardoor je minder snel ramen of deuren moet openzetten om te verluchten.
Conclusie
De winterse kou kunnen we niet vermijden, maar hoge energiekosten wel. Met eenvoudige tips zoals de thermostaat lager zetten, slimme verlichting, apparaten uitschakelen of een extra laagje kleding kun je al veel besparen.
Dan rest er nog maar één ding om doen: genieten van de gezellig knusse winter!