Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Welke warmtepomp past bij jou?

Gepost op 27/12/2019

2 minuten leestijd

Een warmtepomp is een ecologisch en energiebesparend alternatief voor je verwarmingsinstallatie. De warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem of uit de lucht. Ontdek er in dit artikel meer over.

Een compressor brengt deze warmte naar een hogere temperatuur. Speciale vloeistoffen verdelen vervolgens de warmte in je woning via vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Met zo’n warmtepomp verbruik je enkel 25% elektriciteit voor de compressor, de overige 75% is gratis warmte uit hernieuwbare energiebronnen.

Baksteen in je maag? Haal warmte uit de grond

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit het grondwater of de aardbodem. Voor de installatie worden er grondboringen gedaan. Check eerst of je over voldoende ruimte in de tuin beschikt om een ondergronds netwerk van buizen aan te leggen. Door de constante temperatuur van de bodem behaalt dit type warmtepomp het grootste rendement. Als je woning optimaal geïsoleerd is tenminste.  Deze warmtepomp wordt dus vooral geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen, in combinatie met vloerverwarming. Tip: informeer bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt.

Beperk breekwerk met warmte uit de lucht

Woon je in de stad of heb je weinig plaats, dan is een pomp die warmte uit de lucht haalt een goede oplossing. Een eenvoudige buitenunit aan de gevel zuigt de lucht op. De warmtepomp wordt aangesloten op  bestaande verwarmingselementen als vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Dus ook ideaal als je een hekel hebt aan breekwerk. Door onze Belgische temperaturen ligt het rendement wel lager. Bij winterkou zal je dus meer elektriciteit verbruiken om de lucht op te warmen.

Combineer met klassieke brandstof tijdens koude dagen

Als de temperatuur onder 5°C zakt, zal je warmtepomp elektrisch bijverwarmen en dat kost geld. Dit kan je oplossen door voor een hybride systeem te kiezen. Je combineert dan je warmtepomp met een condensatieketel op klassieke brandstoffen als aardgas of mazout. De pomp kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijke oplossing:  bij zachte dagen geniet je van hernieuwbare energie van je wamtepomp, bij koude treedt je condensatieketel in werking. Resultaat: minder CO2- uitstoot en je bespaart 25 à 30% op je energiefactuur!

Verkoeling tijdens hete zomerdagen

De warmtepomp heeft nog een leuk extraatje in de zomer. Bepaalde systemen kan je gebruiken als afkoeling van je huis. De warmtepomp werkt dan andersom: ze kan zowel actief als passief koele vloeistof verspreiden in de leidingen van je verwarmingsinstallatie. Zo hoef je geen dure energieverslindende airco aan te schaffen. Mooi meegenomen tijdens onze hete zomers van tegenwoordig!

Wie gaat dat betalen?

Natuurlijk heeft de warmtepomp zijn prijs. Een geothermische warmtepomp kost zo’n 25.000 à 30.000 euro plus installatiekosten. Dit heeft vooral te maken met het ondergrondse buizennetwerk. Maar toch te overwegen als je gaat bouwen: de milieuwetgeving zal immers steeds strenger worden. Een warmtepomp op lucht kost tussen de 6000 en 8000 euro. Een combinatie met een nieuwe condensatieketel komt op 10.000 à 15.000 euro, maar bedenk dat je jaarenergieverbruik met 60% daalt in vergelijking met een oude verwarmingsketel en je CO2-uitstoot gehalveerd wordt. Tip: vraag zeker naar premies en subsidies bij je netwerkbeheerder, je gemeente en het gewest waar je woont. Zij springen bij om je woning milieu- en energievriendelijker te maken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #