Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Eindelijk compensatie voor omvormers die uitzonderlijk lokaal uitvallen

Gepost op 25/07/2023

4 minuten leestijd

Je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen om je energiefactuur te doen dalen. Zon en licht stimuleren de cellen in je panelen om maximaal te produceren. Tot plots… je omvormer uitvalt door een overbelast stroomnet. Het gebeurt gelukkig maar zelden. En compensaties zijn er al of zijn in aantocht.

Wat is de rol van je omvormer?

Om te begrijpen wat er juist gebeurt, nemen we je terug mee naar je zonnepanelen installatie. De panelen liggen op je dak en zijn via stroomkabels verbonden met een omvormer, die op zijn beurt geconnecteerd is met je elektriciteitskast. De stroom die je zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Het is de taak van je omvormer om die gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Zonder omvormer, geen bruikbare stroom. Daarnaast zorgt je omvormer er ook voor:

  • dat je een (realtime) zicht hebt op de energieopbrengst van je panelen.
  • dat je eventuele problemen tijdig opmerkt en kan (laten) oplossen.
  • dat de stroomproductie tijdelijk kan gestopt worden bij eventuele problemen.

En ten slotte bewaakt hij ook het elektriciteitsnet, waarbij hij je installatie veilig kan “loskoppelen” van het net als dat verzadigd is.

Het is de taak van je omvormer om die gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Zonder omvormer, geen bruikbare stroom.
— OCTA+

Verkeerschaos door druk tweerichtingsverkeer  

Dat je omvormer eens uitvalt, betekent niet meteen dat er een probleem is met de capaciteit op het net. Er kan ook iets mis zijn met je installatie. Maar het vraagt zeker je aandacht als het frequent voorvalt. Dan zou de oorzaak wel eens bij je netbeheerder kunnen liggen.

Wanneer de zon schijnt en er dus veel energie wordt opgewekt via zonnepanelen, krijgt het elektriciteitsnet al deze stroom – lokaal en in specifieke regio’s – moeilijk verwerkt. Het net kan dan verzadigd raken, waardoor er een spanningsverhoging optreedt en je omvormer mogelijk (maar niet noodzakelijk) uitvalt. Het net krijgt al die stroom niet verwerkt en gaat in veiligheidsmodus. Nadeel voor jou: je zonnepanelen kunnen even geen stroom meer injecteren op het net. Je verliest dus geld.

Landelijke gebieden zijn gevoeliger

Het probleem doet zich gelukkig maar uitzonderlijk voor, vooral op lange netten met minder distributiecabines. In mensentaal, vaak in minder bewoonde regio’s en zelden of nooit in steden of verstedelijkt gebied. In Vlaanderen komt het probleem vooral voor in Oost-Limburg en in het Hageland. De oplossing is dus eenvoudig: bouw extra distributiecabines om de capaciteit op te krikken. In Vlaanderen zijn die werken gepland: Fluvius investeert tegen 2032 zo’n 4 miljard euro in het stroomnet. Wallonië moet en zal volgen, want daar is het stroomnet toe aan vernieuwing. Maar daar ben jij vandaag niks mee als je omvormer soms uitvalt en je niks produceert. Compensaties moeten en zullen jouw verlies goedmaken.

Extra druk op de netbeheerders

Als consumenten kunnen we helpen door ons verbruik beter te spreiden en onze opgewekte stroom zelf meteen te verbruiken. Energie die je niet moet aankopen op het net is altijd goedkoper. Maar daarnaast is het de kerntaak van de netbeheerders om ervoor te zorgen dat ons stroomnet klaar is voor de toekomst. Zij moeten ervoor zorgen dat de capaciteit op het net vergroot. Een nieuwe compensatieregeling legt hen nu extra druk op. Want als je omvormer uitvalt door een probleem op het net, dan betaalt Fluvius je sinds enkele maanden een compensatie voor het geleden verlies. In Wallonië ligt er een gelijkaardig wetsontwerp op tafel, dat – als alles goed gaat – in maart 2024 van kracht zou moeten zijn. Omdat de compensatiekost bij de netbeheerders zelf ligt, hebben ze er alle belang bij dat de problemen snel opgelost raken zodat ze zo weinig mogelijk moeten uitbetalen.

Moet ik mijn investering dan uitstellen?

Het probleem met het stroomnet doet zich uitzonderlijk en heel lokaal voor. In Vlaanderen gaat het om minder dan 1% van de installaties, in Wallonië lijkt dat cijfer net iets hoger te liggen. Maar de netten zijn er ook langer. De omvormer valt ook niet continu uit, enkel in specifieke gevallen en onder specifieke omstandigheden. En wanneer dit dan toch zou voorvallen, moet de compensatieregeling het tijdelijke verlies voor je goedmaken.

Zonnepanelen blijven met andere woorden de enige remedie tegen stijgende energieprijzen. Je verdient zo’n installatie terug na gemiddeld 3 tot 5 jaar. Nadien wek je gratis stroom op. Je bent minder afhankelijk van dure netstroom en draagt je steentje bij tot een duurzame toekomst. In combinatie met een elektrische auto of warmtepomp zorgen je panelen voor gratis brandstof of gratis warmte/verkoeling.

Jouw laatste kans om te genieten van de 2023-voordelen

In Vlaanderen profiteer je tot het einde van het jaar van een premie tot € 750. Woon je in Wallonië en zijn je zonnepanelen gekeurd voor 31 december 2023, dan profiteer je van het voordeel van de terugdraaiende teller tot 2030. Zo gebruik je het net gedurende 7 jaar als een thuisbatterij. Is je woning minder dan 10 jaar oud, dan betaal je tot eind 2023 slechts 6% btw in plaats van 21%.

De deadline nadert!

De agenda van onze installateurs is al goed gevuld. Wil je nog profiteren van bovenstaande premies en voordelen, dan zal je snel moeten zijn. Wie vóór 31 augustus 2023 bestelt kunnen we nog de huidige premies en voordelen garanderen. 

Vraag hier je offerte en dakscan. We rekenen meteen voor je uit op hoeveel jaren je je investering terugverdient. Gratis en zonder enige verplichting.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #