Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Wat is het verschil tussen vaste en variabele energietarieven?

Gepost op 03/04/2020

2 minuten leestijd

Vergelijk het met de vaste en variabele rentevoet bij een hypothecaire lening: bij een vast tarief ligt de energieprijs vast tijdens de looptijd van je contract. Een variabel tarief volgt de evolutie van de marktprijzen en kan op lange termijn voordeliger uitkomen.

Aan jou om te bepalen waar je je comfortabel bij voelt. 

Even terzijde: je energiefactuur bestaat uit drie componenten: de energiekosten, de distributie- en transportkosten en de heffingen. Als energieleverancier hebben wij geen impact op de twee laatste posten: de netbeheerder is vrij om op bepaalde tijdstippen de distributie- en transportkosten aan te passen en de overheid bepaalt hoeveel heffingen je betaalt. De vaste of variabele tarieven gelden dus enkel voor de energiekosten.

Slaap op beide oren met een vast tarief

Met een vast tarief ben je zeker van je kosten: afhankelijk van je contract betaal je een, twee of drie jaar lang dezelfde prijs voor je energie. Let wel, de distributiekosten en toeslagen kunnen variëren en ook je verbruik heeft invloed op je factuur. Maar van prijsstijgingen hoef je niet wakker te liggen. In normale omstandigheden is de energieprijs in het voorjaar en in de zomer op zijn laagst. Dan heb je er baat bij om een vast contract af te sluiten. 

Evolueer mee met de energiemarkt

Tal van factoren beïnvloeden de energiemarkt: de energievoorraden, de weersomstandigheden, het politiek klimaat en de olieprijzen. Een variabel tarief sluit je af voor een jaar en volgt de bewegingen van de markt: je kan dus zowel meer als minder moeten betalen. De prijs wordt maandelijks geïndexeerd. Op lange termijn kan een variabel tarief goedkoper uitkomen, want de vaste tarieven zijn sowieso iets duurder omdat er een zeker risico in verrekend zit. Historisch gezien zijn de energieprijzen in het najaar en de winter het duurst. Als je dan voor een variabel tarief kiest, is de kans groot dat de prijzen dalen tijdens de rest van het jaar en doe je een maximum aan voordeel. 



Bij elk tarief betaal je vaste voorschotten


Of je nu voor een vast of een variabel tarief kiest, je ontvangt maandelijks of driemaandelijks een voorschotfactuur met een vast bedrag. Pas bij de regularisatiefactuur gaan we kijken hoeveel je werkelijk verbruikt hebt. Bij een vast tarief rekenen we de energieprijs aan die op je tarieffiche staat. Bij een variabel tarief ontvang je een regularisatiefactuur op basis van het gemiddelde van de maandelijks geïndexeerde prijzen en een specifiek verbruiksprofiel, dat aangeleverd wordt door de netbeheerder.

Overstappen kan kosteloos

Wij raden aan om vooral een tarief te kiezen waar je je goed bij voelt. Wil je veranderen van tarief, contacteer ons dan via energie@octaplus.be en wij helpen je gratis overschakelen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #