Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

De nieuwe benaming van diesel en benzine: zorgt het voor verbetering of voor verwarring?

Gepost op 16/10/2018

2 minuten leestijd

Zorgen de nieuwe benamingen voor brandstof niet net voor dat wat ze juist willen vermijden: extra verwarring? Vanaf 12 oktober zullen alle tankstations in Europa de nieuwe codes toepassen.

Dit betekent dat je je brandstof onder hetzelfde etiket zal kunnen terugvinden in de 28 Europese lidstaten en in landen zoals Zwitserland, IJsland, Noorwegen, Macedonië, Servië, Turkije en Liechtenstein.

Deze verandering moet ervoor zorgen dat er minder verwarring aan de pomp ontstaat. Tot op heden kon het voorvallen dat wanneer je met de auto op reis ging naar het buitenland en moest tanken, je voor een klein raadsel stond. In bepaalde landen hebben benzine en diesel namelijk andere benamingen die moeilijker te begrijpen zijn als je een andere taal spreekt. Als je bij OCTA+ tankt dan krijg je tijd om deze nieuwe benamingen gewoon te worden. Er is namelijk een overgangsperiode waarbij de oude en nieuwe benamingen beiden gebruikt zullen worden. Op deze manier heb je tijd om deze nieuwe benaming te onthouden. Niet enkel tankstations zullen aangepast  worden, maar ook autohandelaars zullen bij hun wagens de nieuwe namen vermelden aan de binnenkant van de tankklep. Vanaf 12 oktober zou je dus geen problemen mogen ervaren bij je tankbeurt in het buitenland.

WAT VERANDERT ER PRECIES?

Vormen: Er zijn nu 3 vormen die gebruikt worden om het onderscheid tussen de brandstoffen aan te duiden. Een cirkel voor benzine, een vierkant voor Diesel en een ruit voor gas.

Benzine: Benzine zal aangegeven worden met de letter E dat verwijst naar Ethanol. Het daaropvolgende cijfer heeft betrekking tot het percentage dat geschikt is voor de motor van je voertuig. Euro 95 en Euro 98 zullen geleidelijk aan verdwijnen en in de plaats komen E5E10 en E85. E5 is dus bijvoorbeeld benzine met maximaal 5 procent ethanol.

Gas: Bij de gassen worden voortaan afkortingen gebruikt die door de mensen al bekend in de oren klinken. De afkorting H2 staat voor waterstof, CNG  voor gecomprimeerd aardgas, LPG voor vloeibaar petroleumgas en LNG voor vloeibaar aardgas.

Op korte termijn zal deze wijziging misschien voor extra verwarring zorgen, maar door middel van goede communicatie en gewoonwording zal dit in geheel Europa toch duidelijkheid scheppen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #