Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Dynamic, word beloond voor het plannen en spreiden van je grootverbruikers

Sinds kort bestaat er een nieuw tarief op de energiemarkt, het dynamisch tarief. Een tarief waarbij de stroomprijzen elk uur veranderen en je je verbruik kan verplaatsen naar de goedkoopste momenten. Maar hoe werkt dat, waar moet je op letten en kan iedereen er gebruik van maken?

Alleen in Vlaanderen

Het nieuw dynamisch tarief geldt momenteel enkel in Vlaanderen. Wallonië volgt mogelijk later.

Voor gezinnen en bedrijven

Zowel gezinnen als bedrijven kunnen genieten van de voordelen dat een dynamisch tarief biedt.

Digitale meter

Wie gebruik wil maken van het dynamisch tarief, heeft een digitale meter nodig.

Automatisering

Lewiz helpt je om het maximale te besparen op je energiefactuur.

Wat is een dynamisch tarief?

Een dynamisch stroomtarief is een variabel tarief waarbij de prijs per uur wijzigt op basis van de stroomprijzen van de energiebeurs Belpex waarop wij als energieleverancier stroom kopen voor de dag nadien. Elk uur van de dag zijn er dus andere energieprijzen. De prijzen voor de dag nadien publiceren we dagelijks op onze website omstreeks 14 uur. Zo kan je je verbruik hierop afstemmen.

Meer informatie kan je terugvinden op de websites van de VREG en CREG.

Naar de laatst gekende noteringen

Hoe verschillen een vast, variabel en een dynamisch tarief van elkaar?

Een dynamisch tarief en een variabel tarief zijn grotendeels aan elkaar gelijk. Het belangrijkste verschil tussen beiden is dat een dynamisch tarief gebruikmaakt van uurtarieven en niet van gemiddelde prijzen zoals bij een klassiek variabel tarief. Beiden zijn variabel, dus de energieprijs per kWh varieert en volgt nauw de evolutie van de groothandelsmarkten.

Een groter verschil is er een met een vast tarief. Daar ken je de energieprijs per kWh op voorhand en die verandert niet gedurende een vastgelegde periode. Dit tarief is doorgaans iets duurder, want voor die zekerheid zit er in het tarief een risicopremie verrekend. Maar in vergelijking met zo’n vast tarief zie je wel duidelijk de  potentiële winst van een dynamisch tarief. Met een dynamisch tarief haal je je potentiële winst op momenten dat de uurtarieven lager zijn. De zones met besparingen zijn op de grafiek in lichtblauw gekleurd.

Simuleer je dynamisch tarief

Voor wie geldt het dynamisch tarief?

Enkel klanten die in Vlaanderen wonen en beschikken over een digitale teller kunnen gebruikmaken van het dynamisch tarief. Het tarief is vooral interessant als je veel energie consumeert en het verbruik ervan kan plannen. Zo kan je elektrische toestellen instellen wanneer stroom goedkoop is.

Een dynamisch tarief zorgt ervoor dat we als consument bewuster omspringen met ons energieverbruik. Dus proberen minder te verbruiken op piekmomenten waarop elektriciteit duur is. Wanneer je je energieverbruik niet aanpast, komt een dynamisch tarief duur uit.

Automatisering

Het dynamisch tarief vraagt een hoge betrokkenheid van de consument. Je moet immers iedere dag op onze website kijken welke tarieven er gelden voor de volgende dag. Momenteel bestaat daar een oplossing voor, een energiemanagementsysteem (EMS). Zo’n systeem zorgt voor het beheer van jouw elektriciteit. Zo toont het een overzicht van wat je verbruikt, wat je zonnepanelen opbrengen én het kan gekoppeld worden aan diverse elektrische toestellen. Een EMS kan jouw verbruik automatisch aansturen op basis van de energieprijs. Dan zal bijvoorbeeld jouw elektrische wagen automatisch opladen wanneer elektriciteit goedkoop is.

Je huis slimmer maken? Ontdek Lewiz!
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #