30 tips om energie te besparen tijdens de zomer
Gepost op 28/07/2023
•4 minuten leestijd
De zomer is in het land! Daar heb je zolang naar uitgekeken. Ten volle genieten aan de Belgische kust, Ardennen of het buitenland. Gezellige zomeravonden met vrienden op het terras met eventueel een barbecue erbij. De gedachte alleen laat je al even wegzwijmelen. Maar wanneer jij buiten op het terras geniet, blijft je huis wel energie verbruiken. Deze 30 tips zorgen ervoor dat je energieverbruik daalt.
Om energie te besparen thuis:
1) Open je vensters en deuren om je huis af te koelen, vergeet geen muggengaas te plaatsen 😉.
2) Sluit gordijnen en rolluiken om de warmte buiten te houden.
3) Isoleer je huis zo goed mogelijk. We beseffen maar al te goed dat dit een grote hap uit je budget is maar isolatie is heel effectief. Het houdt de warmte binnen in de winter en buiten tijdens de zomer.
4) Gebruik enkel airco wanneer je niet anders kan, enkel in de ruimte waar het nodig is.
5) Geef je thermostaat vakantie. Verlaag de temperatuur van je thermostaat zodat die niet op een koude zomerochtend aanspringt. De zon zorgt al gauw voor een aangename temperatuur in huis.
6) Doof de waakvlam van jouw kachel, in de zomer zorgt de zon voor warmte in huis.
7) Probeer zo weinig mogelijk jouw fornuis of oven te gebruiken in de zomer. Talrijke websites bieden een brede waaier aan recepten waar geen kookplaat of oven aan te pas komt. Weet ook dat klassiek koken zorgt dat de keuken onnodig opwarmt.
8) Was je kleding op 30°C: zo bespaar je maar liefst 30% op je energiefactuur!
9) Droog je was buiten op een rekje in plaats van in de droogkast.
10) Koop een waterbesparende douchekop om zo energie én water te besparen.
11) Hoe verleidelijk het ook is om op warme dagen een verfrissende douche te nemen, zorgt een lauwe douche net voor meer verkoeling. Dat komt omdat ons lichaam “hard werkt” om ons lichaamstemperatuur op peil te houden waardoor je het nog warmer krijgt na het nemen van een koude douche. Zo hoef je nadien geen ventilator of airco aan te zetten om terug af te koelen.
12) Douche met een liedje. Het einde van het liedje betekent ook het einde van jouw douche. Zo bespaar je energie én water!
13) Is het ’s morgens toch wat frisjes in de badkamer? Schaf een bijverwarming aan. Deze warmt enkel jouw badkamer op het gewenste moment op en niet jouw volledige huis.
14) Een reisje geboekt? Draai thermostatische kranen volledig open om kalkaanslag te vermijden.
15) Reinig jouw diepvries, een ijslaag doet onnodig je energieverbruik stijgen met 30%. Of vervang een oud toestel door een nieuw energiezuinig model. Door het lagere verbruik verdien je de investering snel terug. En bovendien zijn nieuwe toestellen vaak uitgerust met een NoFrost systeem dat ijsvorming tegengaat.
16) Denk na waar je je koelkast en diepvries zet. Plaats die niet in ruimtes die snel opwarmen. Dan verbruikt jouw toestel meer om de gewenste temperatuur te bekomen.
17) Voorkom sluimergebruik. Schakel jouw elektrische apparaten uit. Jaarlijks bespaar ja al makkelijk €64 per jaar!
18) Vergeet je vaak het licht uit te doen in kamers waar je niet vaak komt? Wij hebben de oplossing: plaats een bewegingsschakelaar of lichtsensor in kamers waar je bijna niet komt. Zo blijft licht niet onnodig branden en bespaar je op je energiefactuur.
Ook in jouw tuin kan je energie én water besparen:
19) In de zomer is er vaak veel zonlicht, investeer daarom in gadgets die werken op zonne-energie. Bijvoorbeeld tuinlampen op zonne-energie. Gezellig op zomeravonden en ze verlichten gratis jouw tuin.
20) Verspil jouw energie niet aan gras maaien. Als gras korter is, groeit het sneller terug én hebben mos en onkruid vrij spel.
21) Plant voldoende bomen in jouw tuin die zorgen voor schaduw en verkoeling.
22) Een aangelegd terras oogt mooi maar biedt weinig verkoeling. De terrastegels houden de warmte vast en zorgen voor opwarming. De tegels stralen hun warmte zelfs uit tot binnen!
23) Een groendak biedt uitstekende isolatie. Het houdt zelfs het rendement van jouw zonnepanelen hoog, hitte zorgt er namelijk voor dat de efficiëntie van zonnepanelen afneemt.
Om af te sluiten enkele minder bekende maar effectieve tips:
24) Verander je gordijnen met de seizoenen. Gebruik in de zomer dunne gordijnen om zonlicht te blokkeren. Opteer in de winter voor dikkere, isolerende gordijnen om de warmte binnen te houden. Overweeg buitenzonnewering zoals rolluiken en luifels, heel effectief om warmte buiten te houden.
25) Isoleer jouw stopcontacten, ook via kleine gaatjes kan warmte jouw woning binnensluipen.
26) Gebruik zonne-energie om jouw water te verwarmen.
27) Verf jouw muren in een lichte kleur. Een lichte tint weerkaatst 60% tot 90% van het licht, zo moet je minder snel het licht aansteken.
28) Heb je een elektrische fiets? Plaats je batterij in een koele ruimte. Wanneer je je batterij telkens achterlaat op een warme plaats, verliest je accu aan levensduur.
29) Koop huishoudtoestellen op maat. Woon je alleen? Dan kan je grootverbruikers als koelkast, wasmachines, vaatwasser… in een kleiner formaat kopen. Zo bespaar je geld en energie!
30) Lekkere barbecue gepland? Zet je toestel op een voldoende grote afstand van je woning of gevel. Niet alleen omwille van het brandgevaar, ook om te vermijden dat het je binnentemperatuur doet stijgen. Zet je het toestel te dicht bij een raam, dan riskeert je glas bovendien te barsten door de warmte.
Probeer deze tips uit en ontdek zelf hoeveel je kan besparen met enkele kleine aanpassingen. Want zoals je misschien al weet is de goedkoopste energie, de energie die je niet gebruikt.