Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Geen excuses meer voor zonnepaneel-eigenaars met analoge meter

Gepost op 23/10/2024

3 minuten leestijd

In de loop van 2025 zal netbeheerder Fluvius digitale meters installeren bij alle zonnepaneel-eigenaars in Vlaanderen met een analoge meter. De eerste uitnodigingen zijn deze week verzonden.

Afgesproken uitstel loopt eind 2024 af

In 2021 vernietigde een arrest van het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller. Dat arrest sloeg in als een bom. De Vlaamse Overheid had eerder beloofd dat het principe 15 jaar zou bestaan, waarop veel mensen investeerden in zonnepanelen. Na het arrest zaten de Vlaamse regering en Fluvius rond de tafel, waar de minister een uitstel verkreeg voor de plaatsing van de digitale meter tot eind 2024. Die periode loopt nu af. Het uitstel gold enkel voor zonnepanelen-eigenaars jonger dan 15 jaar en geplaatst vóór 2021.

30.000 digitale meters per maand

403.000 woningen, appartementen en kleine bedrijven krijgen in de loop van 2025 dus een digitale meter. 3 maanden voor de geplande ombouwdatum krijgen deze afnemers een uitnodiging in de brievenbus. Bij klanten met aardgas wordt meteen ook een digitale aardgasmeter geïnstalleerd. Ook de digitale watermeters van de waterbedrijven Farys, De Watergroep en Pidpa worden vaak op hetzelfde moment geplaatst.

Wie een exclusief nachttarief heeft, kan de analoge meter nog houden tot 2028. Fluvius heeft alvast laten weten dat het weigeren van een digitale meter geen optie is. Voor wie letterlijk en figuurlijk de deur gesloten houdt, zal Fluvius een gerechtelijke procedure starten. Uiterlijk op 1 juli 2029 moet iedereen in Vlaanderen uitgerust zijn met digitale meters.

Periode van meteropname is meest ideale periode

Wanneer je stroom van het net haalt, draait een analoge meter vooruit. Injecteer je stroom op het net, dan gaat die achteruit. Hierdoor dient het elektriciteitsnet als een “virtuele batterij”, de reden waarom de terugdraaiende teller een groot voordeel is. Want tijdens je afrekening geef je je meterstand door, dewelke het netto resultaat van afname en injectie vertoont. Dat betekent ook dat de maand van meteropname de ideale periode is om je analoge meter te laten vervangen. Stel dat je je meter laat vervangen op een moment dat die alleen maar is vooruit gegaan, dan ga je betalen voor je verbruik. Maar omgekeerd is ook waar. Je meter laten vervangen na een periode van veel injectie betekent dat je al je geïnjecteerde stroom kwijt bent. Probeer daarom, indien mogelijk, een datum vast te leggen in de buurt van de maand van meteropname.

Overweeg een batterij voor een hoger zelfverbruik

Is je analoge meter vervangen door een digitale, dan verlies je eigenlijk je “virtuele batterij”. Daarom is het zeker de moeite om ter compensatie de plaatsing van een thuisbatterij te overwegen. Die zal al je overtollige stroom, die je niet onmiddellijk verbruikt, eerst opslaan om later te verbruiken. Pas als die vol is, wordt de rest geïnjecteerd op het net. Daarvoor krijg je een injectievergoeding, maar die ligt veel lager dan de prijs die je betaalt om stroom af te nemen. Wil je dus optimaal gebruik maken van je installatie, dan verplaats je je grootverbruikers best naar de momenten dat je panelen het meeste stroom opwekken. Hiermee vergroot je je zelfverbruik. En door het plaatsen van een batterij ga je eventuele overtollige stroom opslaan om bv. ’s avonds en ’s nachts te verbruiken. Zelf opgewekte stroom verbruiken is voordeliger dan stroom te moeten inkopen bij lage productie en een lage injectieprijs te ontvangen bij overproductie.

Vraag de minder gekende retroactieve investeringspremie aan

Heb je je panelen laten installeren tussen 2006 en eind 2020, dan kan je bij Fluvius een retroactieve investeringspremie aanvragen. Wetende dat je toch een digitale meter zult krijgen, kan de premie nog een laatste tegemoetkoming zijn om je investering versneld terug te verdienen. Aan de premie zijn wel, naast bovenvermelde installatiedatum, voorwaarden verbonden:

  • Je hebt het investeringsbedrag tot op heden onvoldoende terugverdiend.
  • Je doet de premieaanvraag maximaal 6 maanden na de installatie van de digitale meter en vóór 31 december 2025.
  • Je installatie heeft een maximaal omvormervermogen van 10 kVA.
  • Je installatie werd aangemeld bij Fluvius voor 1 oktober 2021.

Een voorbeeld. De familie Janssens heeft in extremis in 2020 zonnepanelen laten installeren met een piekvermogen van 4400W. In april 2025 krijgen ze een digitale meter. De familie Janssens voldoet aan bovenstaande voorwaarden, doet in 2025 een premie-aanvraag en heeft recht op een premie van € 242 vermenigvuldigd met het piekvermogen van 4,4. Dus samen € 1.064,80.

Meer info op de website van de Vlaamse Overheid en Fluvius.

Wanneer ben jij aan de beurt?

Netbeheerder Fluvius heeft op haar website een planningschecker die, op basis van je EAN, weergeeft wanneer ze jouw digitale meter komen plaatsen. Je kan er ook zelf een digitale meter aanvragen. Wetende dat je sowieso in 2025 een digitale meter krijgt, is het misschien een optie om zelf de aanvraag te doen om de installatie te plannen rond de periode van je jaarlijkse meteropname.

Afbeelding © Fluvius

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #