Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Negatieve injectieprijzen, hoe zit dat nu?

Gepost op 19/09/2024

4 minuten leestijd

Door te investeren in zonnepanelen neem je actief deel aan de energietransitie. En dan merk je ineens dat je soms moet betalen om je opgewekte energie op het net te injecteren. Hoe kan dat?

Op wie is dit van toepassing?

De voorbije weken en maanden merkten sommige zonnepaneeleigenaars en bedrijven, die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen, op dat ze een negatieve injectieprijs aangerekend kregen. Ze moesten dus betalen voor de stroom die hun zonnepanelen opwekten, die ze niet zelf verbruikten én op het net zetten. Het fenomeen was vooral zichtbaar bij klanten met zonnepanelen en:

  • een digitale meter
  • een dynamisch stroomtarief
  • een AMR-meter (deze meters registreren het energieverbruik ieder kwartier, je vindt ze vaak terug in niet-residentiële gebouwen of bij gebouwen met hoge vermogens) 
  • een aparte meter voor geïnjecteerde stroom

Ook zonnepaneeleigenaars met een variabel injectietarief (met maandelijkse prijsaanpassing) krijgen op sommige momenten een negatieve injectieprijs. Omdat ze slechts 1 keer per jaar een afrekening krijgen, wordt de negatieve injectieprijs verrekend met de positieve. Bovendien worden grote verschillen uitgevlakt, omdat er gerekend worden met gemiddelden. Op het einde van de rit is het saldo vaak positief, waardoor dit minder zichtbaar is. Maar het geldt dus voor iedereen.

Waarom betalen om zelf opgewekte stroom op het net te zetten?

Vooral tijdens zonnige periodes kan er een overaanbod zijn van elektriciteit. Dat overaanbod komt door een hoge capaciteit zonne- en windenergie, al dan niet in combinatie met een lage vraag naar stroom. In de weekends of tijdens vakantieperiodes liggen veel bedrijven stil, maar zonnepanelen blijven wel stroom produceren die deze bedrijven niet verbruiken en dus quasi volledig op het net injecteren. Wanneer je zelf produceert en injecteert, dan ga je aan dat overaanbod nog eens extra zelf opgewekte stroom toevoegen. Het net wil je stroom niet en daarom moet je ervoor betalen.

“Heb je al opgemerkt dat windmolens soms stil staan, terwijl anderen wel volop draaien? Producenten doen er alles aan om een evenwicht te hebben op het stroomnet, door bijvoorbeeld bij een overaanbod één of meerdere windmolens stil te leggen.”
— Xavier Rigo, OCTA+

Wanneer er een overaanbod is op de markt, ontstaat er op bepaalde momenten een negatieve stroomprijs. Je krijgt dan geld om te verbruiken. Je helpt als het ware het overaanbod weg te werken en daarvoor word je betaald. Heb je een dynamisch stroomtarief, dan kan je hierop inspelen door je grootverbruikers te verplaatsen naar dagmomenten met negatieve prijzen. Ook bij variabele energietarieven worden negatieve prijzen verrekend: omdat een variabel tarief een gemiddeld tarief is, is het effect ervan minder groot. 

Hoe negatieve injectieprijzen vermijden?

Terwijl je elektriciteit produceert, verbruik je er ook. Produceer je te weinig, dan compenseer je het verschil door elektriciteit aan te kopen op het net. Produceer je te veel, dan ga je die normaliter meteen op het injecteren en krijg je een injectievergoeding. Ondertussen weet je dat die injectievergoeding ook negatief kan zijn, dus dat je betaalt.

De meest voor de hand liggende oplossing is het verbruiken van stroom op de juiste momenten. Anders gezegd, wanneer de zon schijnt of wanneer je zonnepanelen stroom genereren. Aansluitend kan je dan – waar mogelijk – je verbruik verschuiven naar die momenten dat je panelen het meest stroom opwekken.

Een tweede oplossing is het investeren in een thuis- of bedrijfsbatterij. Deze zal het overschot aan geproduceerde stroom eerst opslaan om later te verbruiken. Zo kan je, op momenten dat de zon niet schijnt, toch gebruik maken van je eigen stroom. Vandaag zijn er batterijen beschikbaar voor alle toepassingen: van thuisgebruik tot professioneel en zelfs industrieel. Contacteer ons gerust voor meer informatie over onze laadoplossingen via https://www.octaplus.be/nl/omes.

Een derde oplossing is het uitschakelen van de zonnepaneleninstallatie op het moment dat de prijzen negatief zijn. Maar dit betekent ook dat je voor je zelfverbruik geen beroep kan doen op zelfopgewekte stroom en dat je deze moet aankopen van het net. In principe zijn de stroomprijzen dan wel negatief, dus ga je geld krijgen om te verbruiken. Zo compenseer je deels het verlies van je productie. Voorwaarde is wel dat je over een stroomtarief beschikt dat dit toelaat. De tweede oplossing is nogal omslachtig en druist gevoelsmatig in tegen je oorspronkelijke beweegreden om te investeren in zonnepanelen. Contacteer ons gerust om te kijken welke oplossing voor jou de beste is. 

“Het tijdelijk inperken of stoppen van de productie van elektriciteit wanneer energieprijzen negatief zijn, meestal via zonnepanelen of een windturbine, noemen we in onze sector curtailment. Het wordt vandaag al gebruikt door grote producenten om het elektriciteitsnet in balans te brengen.”
— Xavier Rigo, OCTA+

Samengevat

  • Door de werking van de markt is het mogelijk dat je, op momenten dat er een overaanbod van stroom is, geld krijgt om stroom te verbruiken. Dat zijn negatieve energieprijzen. Maar dat betekent ook dat je moet betalen om je stroomoverschot op het net te injecteren. Zo’n stroomoverschot heb je als je zonnepanelen meer produceren dan dat je zelf op dat moment verbruikt.
  • Om te vermijden dat je moet betalen voor je stroomoverschot, probeer je idealiter je verbruik te verplaatsen naar die momenten met de grootste stroomproductie. Dat is niet altijd even evident, maar uiteindelijk draait het rond “verbruiken op de juiste momenten”. Ook zijn een thuisbatterij of bedrijfsbatterij een interessante oplossing. Zo stockeer je stroom om later te verbruiken. Een andere, meer drastische oplossing is het uitschakelen van je installatie op het moment dat de injectietarieven negatief zijn. Maar dat betekent dat je zelf stroom van het net moet halen om aan je zelfverbruik te voldoen.
  • Indien mogelijk is het interessant om bij negatieve stroomprijzen je grootverbruikers in te schakelen of je elektrische auto of batterij op te laden. Bedrijven kunnen meer machines inschakelen, batterijen opladen of de stroom gebruiken voor het opladen van het elektrisch wagenpark of de elektrisch aangedreven bouwmachines. In sommige energie-intensieve sectoren worden processen of de productie hieraan aangepast.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #