Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Stijgende energieprijzen, hoe verrassingen vermijden?

Gepost op 24/12/2021

2 minuten leestijd

We hoopten allemaal dat de piek in de energieprijzen begin oktober 2021 tijdelijk en uitzonderlijk zou zijn, maar helaas. De records van oktober sneuvelden ondertussen al enkele keren en momenteel blijven de prijzen voor elektriciteit en aardgas hoog.

Op de beurs kost elektriciteit ruim 3 keer meer, aardgas zelfs 9 keer. Dit zal ongetwijfeld een impact hebben op jouw factuur, daarom willen we je meer inzicht geven om onaangename verrassingen te vermijden.

Pas je voorschotbedrag aan

Je maandelijkse voorschot is berekend op basis van je geschatte verbruik door je netbeheerder en de energieprijzen op het moment van de berekening. En die energieprijzen zijn dus enorm gestegen. Is je voorschotbedrag maximum 2 maanden geleden berekend naar aanleiding van een regularisatiefactuur, dan is het voorlopig niet nodig om het maandelijkse voorschot aan te passen. Vond de wijziging langer geleden plaats, dan adviseren wij een verhoging met 50% via onze klantenzone. Zo voorkom je een zéér onaangename verrassing bij de volgende afrekening.

Hou je verbruik onder controle

Via onze blog en sociale media delen we regelmatig tips om je verbruik te laten dalen. Met minimale aanpassingen realiseer je vaak al enkele tientallen euro’s besparing.

Opgelet voor enkele misopvattingen

Heb je een vast energietarief, dan kan je inderdaad op je twee oren slapen gedurende je tariefperiode. MAAR, ook dat contract heeft een einddatum. En die einddatum komt niet altijd overeen met de jaarlijkse meteropname. Het is dus perfect mogelijk dat je contract ondertussen is vernieuwd, waardoor je de gestegen energieprijzen wél gaat voelen. In dat geval adviseren we je ook om je voorschotfactuur te verhogen via onze klantenzone, om een grote opleg op je afrekening te voorkomen.

Ook sociale tarieven zullen de eerste 3 maanden van 2022 stijgen: met 8,2 procent voor elektriciteit en met 10,5 procent voor aardgas. Door de plafonneringen zijn die stijgingen beperkt gebleven. Omdat je energiefactuur dus zal stijgen, raden we aan om de maandelijkse voorschotten te verhogen met 10 procent. Een maandelijks surplus is nog altijd minder onaangenaam dan een jaarlijkse verrassing.  

Heb je zonnepanelen, dan moet je gelukkig minder elektriciteit van het net afnemen. Maar de elektriciteit die je van het net afneemt, afzonderlijk gemeten als je een digitale meter hebt, is ook onderhevig aan deze prijsschommelingen. Dus ook voor eigenaars van zonnepanelen is een verhoging van de voorschotfactuur aanbevolen.

Wat veroorzaakt deze felle prijsstijgingen?

Er zijn verschillende oorzaken:

  • er is meer wereldwijde vraag naar energie (na een economisch moeilijke coronaperiode), zeker met de winter voor de deur en minder stroom uit wind en zon
  • in Frankrijk, een belangrijk exportland voor stroom, zijn 2 reactoren uitgeschakeld
  • er is een te lage aanvoer van aardgas en de zenuwachtigheid daaromtrent doet energieprijzen stijgen (omdat aardgas gebruikt wordt bij de productie van elektriciteit, stijgen ook die prijzen)
  • de vraag naar CO2-emissierechten is groot, waardoor de prijs stijgt
  • 40% van de Europese gasimport komt uit Rusland: door de moeilijke relatie met Rusland en de onrust

Wellicht zullen de hoge energieprijzen nog minstens tot na de winter aanhouden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #