Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Europa in de ban van stijgende energieprijzen

Gepost op 28/09/2021

4 minuten leestijd

Er komt voorlopig geen einde aan de aanhoudende prijsstijgingen voor elektriciteit en aardgas. Voor onze (toekomstige) klanten geven we graag een woordje uitleg en tips.

Na de grote daling van de energieprijzen in maart 2020, de start van de coronacrisis, zoeken de energieprijzen vandaag andere uitersten op. Maandag (27 september 2021) steeg de prijs van aardgas zelfs met 10 procent op één dag, gevoed door klimatologische modellen die vrezen voor een strenge winter. Nervositeit heeft altijd een negatieve invloed op eender welke beurs, ook die van energie. Alleen enkele positieve berichten over onder andere de bevoorrading zou voor stabiliteit kunnen zorgen. Ook de prijs van stookolie klimt weer omhoog en staat op hetzelfde niveau als voor de uitbraak van het Covid-virus.

Voorlopig geen ommekeer in zicht

In gans Europa is er een ongerustheid over de bevoorrading van aardgas. De voorraden staan veel te laag voor de tijd van het jaar en de winter staat voor de deur. We vatten samen waarom de energieprijzen onder druk staan:

  • Er is te weinig wind en zon om energie te halen uit deze hernieuwbare energiebronnen
  • Ook de seizoenen en specifieke omstandigheden spelen een rol: vorige winter was strenger en duurde iets langer, waardoor er meer energie is verbruikt dan voorzien. Er is ook meer thuis gewerkt. Een zomer met minder zon heeft ook niet geholpen.
  • In Azië is er een grote vraag naar energie door de goed draaiende industrie
  • Vanuit Rusland is er te weinig aanvoer van aardgas (ook als drukkingsmiddel voor Europese politieke discussies) en in Noorwegen waren er lang onderhoudswerken aan de installaties
  • Er zijn onvoldoende reserves in de gasopslagsites 
  • De energiemarkten reageren nerveus op elke berichtgeving, zoals een mogelijke strengere winter die er zou kunnen aankomen
  • Alle lng-boten varen naar Azië, want daar geven ze nog meer geld voor gas
  • De CO2-emissierechten zijn duur, o.a. door speculatie (= doorgerekend in de prijs)  
  • Men gebruikt ook fossiele brandstoffen om elektriciteit op te wekken, hetgeen de elektriciteitsprijzen ook nog eens doet opdrijven

Je energiefactuur stijgt mogelijk mee

De stijging van de energieprijzen is een Europees fenomeen. De prijzen van energie op de energiebeurzen gaan omhoog en zullen vroeg of laat een impact hebben op je energiefactuur. Heb je een variabel contract, dan zal je factuur deze stijgende trend mee volgen. Wanneer de prijzen stabiliseren en opnieuw dalen, dan gaat de energieprijs meteen mee naar beneden. Heb je een vast contract, dan ben je mogelijk nog even “beschermd” van elke prijsstijging tot het moment dat je contract afloopt. Wat het verschil is tussen een vast en een variabel energietarief lees je in dit recente blogartikel.

Paniek is altijd een slechte raadgever

Het is niet meer dan menselijk dat je je zorgen maakt over de impact op je energiefactuur. De berichtgeving in de media over de stijgende energieprijzen stelt je ook niet meteen gerust. Daarom geven we enkele tips mee die je mogelijk, al was het maar deels, kunnen geruststellen.

  • Het is niet de ideale periode om van energieleverancier te veranderen. Mogelijk heb je vandaag een vast contract en ga je bij een leverancierswissel niet minder, maar juist méér betalen. Blijf dus rustig en kijk even je energiecontract na.
  • Heb je een vast energietarief, kijk dan zeker even de einddatum na. Tot die datum stijgt de prijs per kWh voor je elektriciteit en/of aardgas niet. Bij stijgende energieprijzen ben je dus tijdelijk beschermd. Tijdelijk, want bij de hernieuwing worden de actuele prijzen opnieuw in rekening gebracht.
  • Heb je een variabel energietarief, dan volgt de energieprijs de stijgende tendens. Positief is wel dat, bij een eventuele toekomstige ommekeer, de energieprijzen mee naar beneden gaan.

Ga met deze extra tips aan de slag

De prijsstijgingen doen ons opnieuw inzien hoe afhankelijk we zijn van energie. Want ongetwijfeld maken de stijgende energieprijzen binnenkort ook andere producten en diensten duurder. Een rationeel energiegebruik dringt zich nog meer op, want de goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt.

Op onze blog lees je meer tips om energievreters op te sporen, te besparen op verwarming [MV1] of minder te verbruiken met de grootste energieverbruikers zoals wasmachine, droogkast, koelkast en diepvriezer. Ook voor de thuiswerkers hebben we al enkele tips opgesomd.

Ook OCTA+ houdt de markt in de gaten

Niet alleen voor jou zijn de aanhoudende prijsstijgingen een bron van frustratie, ook wij moeten de schommelingen met tegenzin aanschouwen en indien nodig maatregelen nemen. Reeds genomen maatregelen:

  • Omdat er vandaag geen enkele besparing te realiseren valt en je factuur bij eventuele prijsdalingen nadien op een te hoog niveau blijft hangen, hebben we voorlopig de commercialisering van vaste tarieven voor elektriciteit en aardgas stopgezet. De tarieven Smart Vast en Safe zijn niet meer beschikbaar.
  • Momenteel bekijken we of we vanaf november 2021 de voorschotbedragen van onze klanten moeten herberekenen. De bedragen zijn immers berekend op lagere marktprijzen. Enkel en alleen als de verschillen significant zijn, gaan we deze doorvoeren of op zijn minst adviseren. Zo zijn die extra kosten gespreid over meerdere maanden en bezorgt jouw eindafrekening je geen al te grote financiële kater.

Net zoals in onze naburige landen roepen we onze beleidsmakers ook vandaag op om hun (politieke) verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan een energiebeleid. Vandaag is de energiefactuur een wildgroei van heffingen, taksen, nettarieven en oude financiële putten en oversubsidiëringen. Die kosten komen 100% op de schouders van de energieleveranciers terecht, ook al blijven hun facturen onbetaald. Het kan niet de bedoeling zijn dat energieleveranciers de bank moeten spelen van de overheid en netbedrijven. We blijven voorstander en vragende partij om klanten goed te beschermen, zéér goed zelfs. Maar we staan er machteloos naar te kijken hoe een falend energiebeleid voor sommigen wel eens het verschil zou kunnen betekenen tussen energie-armoede of niet.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #