Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Wat is het verschil tussen vaste en variabele energietarieven?

Gepost op 12/08/2021

2 minuten leestijd

Wanneer je een contract afsluit met een energieleverancier, heb je de keuze uit verschillende types energietarieven. Je kan kiezen voor een contract met een vast of variabel tarief. Maar welk energietarief is beter en wat zijn de verschillen tussen deze twee?

Vergelijk het gerust met de keuze die je moet maken bij het afsluiten van een woonkrediet: daar maak je ook de keuze tussen een vaste rentevoet en een variabele. Ook hier is het belangrijk om, net zoals bij elektriciteit en aardgas, er over na te denken.

Wat is een vast tarief?

Als je voor een vast tarief kiest, blijft de energieprijs ongewijzigd gedurende de looptijd van je contract. Met andere woorden, je kent de uiteindelijke energieprijs die je zult betalen vanaf het begin van je contract. Dit aanbod geeft je iets meer zekerheid dan een variabel energietarief, want zelfs als de markt verandert, verandert de energieprijs niet.

Wat is een variabel tarief?

Een energiecontract met variabel tarief daarentegen zal het hele jaar door veranderen. Dit betekent dat je kunt profiteren van verlaagde tarieven wanneer de marktprijs van elektriciteit of gas aanzienlijk daalt. Anderzijds kan je te maken krijgen met een prijsstijging. Anders gezegd, je kan met dit soort contracten niet met zekerheid voorspellen of de energieprijs in de toekomst zal dalen of stijgen.

Maar welk type contract moet je kiezen?

Dit is voor iedereen verschillend, maar om je te helpen bij je keuze, volgen hier de voor- en nadelen van elk type contract.

Als je kiest voor een contract met vaste energietarieven, ben je niet onderhevig aan prijsstijgingen en kom je dus niet voor verrassingen te staan wanneer je je factuur ontvangt.

Maar voor dit soort contracten bouwt de energieleverancier over het algemeen een risicomarge in. En als de marktprijzen dalen, zal je dus niet kunnen profiteren van een aanpassing van je tarieven in jouw voordeel.

Bij een aanbieding met variabel tarief profiteer je, wanneer je je abonneert, doorgaans van lagere energietarieven dan bij contracten met vaste prijzen. Bovendien profiteer je van prijsdalingen op de energiemarkt.

Als de marktprijzen daarentegen stijgen, ben je ook niet beschermd tegen prijsstijgingen.

Er is dus geen goede of foute keuze, het is aan jou om te beslissen of je de voorkeur geeft aan zekerheid, ook al moet je soms een iets hoger tarief betalen, of dat je denkt dat het variabele tarief ondanks de schommelingen van de marktprijzen toch voordeliger zal zijn. Om je te helpen een keuze te maken, is het belangrijk te weten dat de prijzen momenteel op hun hoogste niveau zijn sinds 10 jaar, als gevolg van de hoge CO2- en gasprijzen. Ook andere elementen hebben een invloed op de prijs, zoals de economie, de nucleaire capaciteit, de invoer (bijv. gas), Covid-19, de Europese/wereldwijde vraag naar energie, ...

Zodra de energieprijzen laag zijn of een stijgende trend vertonen, kan je dus het beste kiezen voor een vast tarief. Je blokkeert dus de energieprijs, zodat je het effect van een stijgende prijs vermijdt. Als de energieprijzen daarentegen hoog zijn of een neerwaartse trend vertonen, is het beter een variabel tarief te nemen. Het tarief zal dan de evolutie van de marktprijzen volgen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #