Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

5 checks om het nieuwe stookseizoen goed te starten

Gepost op 16/10/2024

2 minuten leestijd

Begin met een gerust hart aan het nieuwe verwarmingsseizoen. Doe deze 5 checks en je begint beter voorbereid aan de koudere maanden.

Check #1 Controleer of je ketel goed werkt als die in de zomermaanden volledig werd uitgeschakeld

Neem je tijd om je ketel opnieuw op te starten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet meteen weg moet. Zo kun je horen, zien, ruiken en voelen dat alles vlot loopt wanneer je jouw verwarming uit haar zomerslaap haalt.

Check #2 Kijk eens na of er lucht op je radiatoren zit

Blijven delen van je radiatoren koud als je verwarming terug op volle toeren draait? Maken je radiatoren vreemde, tikkende geluiden? Dan zitten er luchtbellen in, waardoor de radiator slecht opwarmt en er ook roest kan ontstaan. Kan je zelf je radiatoren ontluchten? Ja, hoor. Het is helemaal niet moeilijk. Dit stappenplan zet je op weg.

Het verlies aan efficiëntie kan oplopen tot 15-20% als lucht langdurig aanwezig blijft in het systeem. Je verwarmingsinstallatie moet harder werken om je woonst op temperatuur te brengen. Dat zorgt niet alleen voor onnodige slijtage aan je pomp, maar ook tot hogere verwarmingskosten.
— OCTA+

Check #3 Controleer hoelang geleden het onderhoud van je verwarmingsketel is uitgevoerd

Je verwarmingsinstallatie moet je regelmatig laten onderhouden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, het zorgt ook voor een optimale werking. Algemeen wordt geschat dat je door een onderhoud van je ketel tot 5% kunt besparen op je jaarverbruik. Heb je nog geen ketelonderhoud laten doen, bel dan nu naar je verwarmingsspecialist. Laat het onderhoud best nog uitvoeren vóór je opstart. Dan ben je zeker dat alles in orde is.

Check #4 Bereken hoeveel stookolie er nog in je tank zit

Een check uitsluitend voor mazoutgebruikers. Zorg dat je niet opstart om meteen daarna je ketel stil te zien vallen... Peil even om na te gaan hoeveel mazout er nog in je tank zit. Zo weet je ook meteen hoeveel en wanneer je moet (bij)bestellen.

Check #5 Kijk na of je aardgastarief nog actueel is - Check de mazoutprijs en bestel bij indien nodig

Tijdens de zomermaanden maak je je natuurlijk weinig zorgen over je verwarmingsfactuur. En terecht! Maak er daarom een gewoonte van om bij de start van het verwarmingsseizoen na te gaan of je aardgastarief nog in lijn ligt met de marktprijzen. Verwarm je op mazout, check dan even de evolutie van de mazoutprijs. Zo bepaal je het ideale bestelmoment. Merk meteen op dat de mazoutprijs momenteel 30% lager ligt dan één jaar geleden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #