Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Het najaar start met gedaalde en interessante mazoutprijzen

Gepost op 02/09/2024

2 minuten leestijd

De voorbije weken en maanden kenden de mazoutprijs een turbulente periode. Het geeft perfect weer dat het onmogelijk is om de mazoutprijs te voorspellen, ook al krijgen we die vraag dagelijks.

De prijs van stookolie ging in juni nog fors omhoog, om in juli en augustus stap per stap weer naar beneden te gaan. Momenteel verandert de prijs bijna dagelijks, zowel naar boven als naar beneden. Kijken we naar het bredere plaatje, dan zitten we vandaag op één van de laagste niveaus van het afgelopen jaar. De voorbije 12 maanden is de prijs slechts enkele keren onder de prijs van 2 september 2024 gezakt.

Momenteel is de prijs aantrekkelijk, zonder hiermee te willen zeggen dat er prijsstijgingen of prijsdalingen zitten aan te komen. We baseren ons gewoon op de prijshistoriek en die geven geen garanties voor de toekomst.
— OCTA+

Is het een goed moment om vandaag mazout te bestellen?

Alleen jij kan hierop een antwoord geven. We hebben je nu al een zicht gegeven op het huidige prijsniveau. Maar het is en blijft niet te voorspellen hoe de mazoutprijs in de toekomst zal evolueren. Die prijs is afhankelijk van een aantal factoren en vandaag zijn dat o.a. deze:

  • Beurzen zijn heel gevoelig aan nervositeit. In het Midden-Oosten is er hoop op een wapenstilstand en daarmee zijn er minder zorgen over de bevoorrading. Resultaat: de prijzen gaan eerder naar beneden. Maar je begrijpt dat dit snel kan omslaan, wat meteen een averechts effect kan hebben op de prijzen.
  • China, de grootste importeur van aardolie wereldwijd, slaagt er voorlopig niet in om zijn industrie nieuw leven in te blazen. De Chinese economie blijft zwakker dan verwacht, waardoor er ook minder vraag is naar aardolieproducten.
  • Het recentste banenrapport van juli in de Verenigde Staten stelde teleur: er komen minder jobs dan verwacht bij. Dat betekent dus ook dat er aan de vraagzijde minder behoefte is aan aardolie. Ook de dollar verloor sinds midden april bijna 4% ten opzichte van de euro.

Tegensputterende wereldeconomieën, een licht hoopvolle maar zeer gespannen situatie in het Midden-Oosten en een zwakkere dollar – aardolie wordt in dollar verhandeld – zorgen er dus voor dat het prijsniveau eerder laag is in vergelijking met de voorbije maanden. Maar tegelijkertijd lees je ook dat elke verandering of gebeurtenis een onmiddellijk effect kan hebben op de mazoutprijs, zowel naar beneden als naar boven.

Benieuwd aan welke scherpe prijzen jij vandaag mazout kan bestellen, vul dan het formulier in op onze website of neem contact op met:

  • OCTA+ Vilvoorde: 02/648.23.23
  • OCTA+ Mariembourg: 060/34.00.00
  • OCTA+ Liège-Ardennes: 04/345.95.25

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #