Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Lente presummer tips

Gepost op 04/06/2024

3 minuten leestijd

We hebben er lang op moeten wachten, maar daar is de lente eindelijk. Net als tijdens de andere seizoenen valt er ook tijdens de lente te besparen op jouw energiefactuur. Met onze 10 tips wordt energie besparen een fluitje van een cent.

1) Laat de stralende zon binnen

Het is lente, dat betekent ook dat de zon wat vaker van de partij is. Open daarom zoveel mogelijk gordijnen, rolluiken, jaloezieën of iedere soort raamverduistering. Zo kan het natuurlijke licht maximaal naar binnen. Natuurlijk licht zorgt ervoor dat je jouw verlichting niet moet aanzetten en dat je huis sneller opwarmt.

 

Wist je dat je heel wat voordeel kan halen als je thuis kiest voor lichte kleuren en veel spiegels in je interieur? Lichte kleuren en reflectie zorgen ervoor dat zonnestralen tot een maximum benut worden.

 

2) Verlucht voldoende

Wie een warm huis wil, moet voldoende verluchten – ook op koude dagen. Want verse lucht verwarmt sneller dan droge. Zo verdwijnt ook de muffe, ongezonde lucht die ontstaat door het koken, ademen,… Deze tip geldt ieder seizoen want het komt jouw gezondheid, welzijn én portemonnee ten goede! Je hoeft niet lang te verluchten: 5 à 10 minuutjes volstaan. Herhaal dit 2 à 3 keer per dag voor een optimale luchtkwaliteit zonder verlies van warmte.

 

3) Klaar voor de lenteschoonmaak?

Na de winter hoort een klassieke lenteschoonmaak. Sla deze zeker niet over want ook hier valt er geld te besparen. Ontdooi jouw diepvriezer en ruim je frigo op. Zo verbruiken ze minder energie. Haal stof van jouw lampen, radiatoren en cv-ketel. Vergeet de ventilatieopeningen niet, want ook dat beïnvloedt de energieprestatie van jouw woning.

 

4) Vergeet de airco filter niet

Natuurlijke verluchting is altijd goedkoper. Niettemin zien we een stijgende verkoop van het aantal airco’s. Ook die hebben een minimaal onderhoud nodig om maximaal (kostenefficiënt) te presteren. Maak regelmatig de filter van de binnenunit(s) schoon met een stofzuiger. Nadien kan je ze afspoelen met lauw water en laten drogen. Lees sowieso altijd de schoonmaakinstructies om na te gaan wat kan en wat niet. Want elke airco is natuurlijk anders.

 

5) Droog je was buiten

Ook al komt de zon maar af en toe piepen, hang je was toch maar buiten om te drogen. Als er wat wind is, droogt jouw was perfect. Naast het feit dat je heel wat geld bespaart, ruikt jouw was veel frisser. Regent het? Droog je was dan op een rekje, nooit op een radiator.

 

6) Verlicht je tuin op gratis zonne-energie

Voor velen is de tuin in de lente en zomer een extra leefruimte. En ook gezelligheid en verlichting verdienen een plekje in die groene woonkamer. Vandaag bestaan er al heel wat duurzame alternatieven op zonne-energie. Via ingebouwde sensoren gaan ze vaak ook zelf aan of uit. En ook in de installatie is eenvoudig: je hoeft geen sleuven te graven of kabels te trekken.

 

7) Regel de temperatuur in huis

In de winter wil je dat het goed warm is thuis. En gelijk heb je. Maar nu de lente in het land is, mag de thermostaat wel enkele graden lager want ook het zonnetje zorgt voor extra warmte in huis.

 

8) Isoleer en profiteer nog jaren

De winter is nog maar net voorbij, maar toch is het belangrijk om je al voor te bereiden op de volgende winter. Je huis isoleren in de lente of zomer is daarom een goed idee. Door je huis te isoleren van dak tot kelder, bespaar je heel wat op jouw energiefactuur.

 

9) Stop sluipverbruik

Je hebt thuis heel wat verschillende elektrische apparaten die energie verbruiken. Die toestellen verbruiken ook energie wanneer je ze niet gebruikt. Ze verbruiken dus onnodig energie. Sluipverbruik kan je dus jaarlijks heel wat geld kosten of opbrengen, afhankelijk van hoe je ermee omgaat.

 

10) Hou je energieverbruik in de gaten

Een van de beste tips om energie te besparen is jouw verbruik in de gaten te houden. Als jij je verbruik goed kent, valt het je sneller op als er iets mis is of als er zich een kans zich voordoet om energie te besparen.

 

Ben je OCTA+ klant en wil je niet voor verrassingen staan bij de jaarafrekening? Dan kan je jouw verbruik nauwkeurig opvolgen in jouw persoonlijke klantenzone. Geef regelmatig jouw meterstanden in, zo weet je meteen waar je staat met je energiefactuur.

 

Al deze tips zorgen voor een aanzienlijke besparing op jouw energiefactuur. De energie die je niet verbruikt, blijft de goedkoopste. Maar dat wist je waarschijnlijk al? 😉

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #