Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Verhoging distributienettarieven: wat betekent dat nu concreet?

Gepost op 10/12/2024

3 minuten leestijd

Vanaf 2025 mogen de distributienettarieven op je elektriciteitsfactuur verhogen. Dat besliste de energieregulatoren VREG en Cwape. De verhoging komt zowel huishoudens als in bedrijven niet gelegen. Waarom plots die forse stijging en wat betekent dat juist voor je energiefactuur?

Wat is het distributienet?

Je energiefactuur bestaat uit verschillende componenten. Ongeveer een derde van wat je betaalt voor elektriciteit, stort de energieleverancier door aan de distributienetbeheerders. Voor aardgas is dat ongeveer een vijfde. Het distributienet is het netwerk langs waar de elektriciteit of aardgas tot bij je thuis of bij je onderneming wordt gebracht. Dit deel van je energiefactuur dekt ook de kosten die de distributienetbeheerders aan Elia betalen. Door een stijgende vraag naar elektriciteit en de forse toename van de transmissienettarieven, moeten er nieuwe investeringen gedaan worden zodat het distributienet mee kan met de hoeveelheid elektriciteit die door de kabels stroomt. Daarom hebben de energieregulatoren in zowel Vlaanderen als Wallonië beslist dat de distributienettarieven vanaf 2025 mogen verhogen.              

Elia : Elia is de netbeheerder van het hoogspanningsnet in België. Zij zijn de schakel tussen de producenten en het distributienet. Hun grootste taak is dus de transmissie van elektriciteit.

Wat verandert er concreet in Vlaanderen?

Aangezien het deel op je factuur dat betaald wordt aan de energiedistributiebeheerders verhoogt (tot wel 31% meer dan afgelopen jaar), zal ook het totaalbedrag op je elektriciteitsfactuur verhogen. Voor aardgas daarentegen, zal die dan weer wat dalen. Op jaarbasis wordt er geschat dat elektriciteit gemiddeld 100 euro duurder zal worden en aardgas 20 euro goedkoper.

Wat is de situatie in Wallonië?

In Wallonie is de situatie een beetje complexer. De grootte van de stijging hangt daar af van welke distributienetbeheerder in jouw regio actief is. Een overzicht:

  • Ores: De distributiekosten stijgen in 2025 met 10,5% ten opzichte van 2023. Ten opzichte van 2024 bedraagt de stijging zelfs 17%, omdat de tarieven in 2024 sterk waren verlaagd. Een concreet voorbeeld: voor een huishouden met een typisch elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar, stijgt de kost van distributie van 276 euro in 2023 naar 305 euro in 2025. Dit betekent een stijging van 29 euro ten opzichte van 2023.
  • Resa: Hier stijgen de distributietarieven in 2025 met 5% ten opzichte van 2024. Concreet gaat het gemiddeld over een stijging van 15 euro ten opzichte van 2024.
  • Kleinere GRD's: afhankelijk van hun lokale situatie kan de stijging hier heel klein of net heel groot zijn. Van een stijging van 39 euro bij AIEG of 48 euro bij AIESG tot zelfs een uitzonderlijke daling van 8 euro bij REW (Waver).

De stijgingen zijn vooral merkbaar bij grote spelers zoals Ores en Resa, maar kleinere GRD’s tonen soms nog grotere verschillen, afhankelijk van hun lokale situatie. Het is belangrijk om na te gaan welke GRD actief is in jouw regio om te weten welke stijging (of daling) voor jou van toepassing is.

Waarom is er meer vraag naar elektriciteit?

Er zijn verschillende redenen waarom er steeds meer vraag is naar elektriciteit.

  • Om onze klimaatdoelen te halen, gebruiken we steeds meer elektriciteit in plaats van aardgas. De prijzen van aardgas fluctueren momenteel trouwens sterker dan die van elektriciteit (o.a. door groeiende onzekerheid in verband met import), waardoor veel mensen liever kiezen voor elektriciteit, de energiebron met meer zekerheid.
  • Een andere oorzaak is de opkomst van elektrische voertuigen. Niet alleen verschijnen er steeds meer elektrische wagens op de baan, maar ook bussen, trams en treinen schakelen steeds meer over naar volledig elektrische voertuigen.

De energietransitie zorgt ervoor dat veel mensen of bedrijven steeds meer hun eigen elektriciteit opwekken, door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens te plaatsen. Hoewel deze groene variant al zeer praktisch en efficiënt werkt, kunnen die alternatieve energiebronnen de stijgende vraag naar elektriciteit niet aan hetzelfde tempo volgen, waardoor we nog steeds afhankelijk zijn van elektriciteit van het net.

En wat na 2025?

De maatregelen die nu zijn beslist maken deel uit van de Tariefmethodologie 2025-2028, een regeling die de grenzen legt voor de inkomsten van de distributienetbeheerders voor de komende vier jaar. De essentie is simpel: er moet meer worden geïnvesteerd in het distributienet met als gevolg dat de nettarieven zullen verhogen. Voor de volgende jaren zullen we moeten afwachten wat de VREG en Cwape beslissen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #