Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Als huurder sta je in voor het onderhoud van de verwarmingsinstallatie

Gepost op 20/07/2020

2 minuten leestijd

Huur je een huis, dan moet je het onderhouden als een goede huisvader. In de meeste gevallen staat er in je huurcontract dat ook de verwarmingsinstallatie hieronder valt.

Je bent dus verplicht om regelmatig een erkend technicus aan te spreken om je verwarmingsketel te reinigen en controleren.

Welkom in je nieuwe huurwoning

De verhuurder moet ervoor zorgen dat de installatie in orde is op het ogenblik dat jij het huis betrekt. Vraag de twee laatste keuringsattesten op bij de verhuurder. Zo kan jij zien of de installatie regelmatig onderhouden werd en weet je meteen wanneer je een nieuw onderhoud moet plannen.

Andere regels per gewest

In Brussel en Wallonië maakt men een onderscheid tussen onderhoud en periodieke controle.

Onderhoud: afstelling van de brander en nazicht of de ketel veilig werkt

Verplichte periodieke controle: controle of de verwarmingsketel in regel is met de werkingscriteria en of het stooklokaal aan de normen voldoet

In principe is het onderhoud niet verplicht, tenzij het anders vermeld staat in je huurcontract. Maar in de praktijk gebeurt dit vaak samen met de periodieke controle. 

In Vlaanderen verstaat men onder ‘verplicht onderhoud’ zowel onderhoud als periodieke controle. In ieder geval moet je als huurder de periodieke controle of het onderhoud op gepaste tijdstippen laten uitvoeren door een erkend technicus. Afhankelijk van je contract, is dit voor jouw rekening.

Jaarlijks onderhoud van je mazoutketel

Om het jaar moet je je mazoutinstallatie laten onderhouden en afstellen. Is het vermogen van je ketel hoger dan 20 kW, dan moet ook de schoorsteen geveegd worden. Je vindt het vermogen op een plaatje op je ketel. Bij een vermogen van minder dan 20 kW is het  aan te raden, maar niet verplicht. Het onderhoud voorkomt roetopstapeling en zorgt voor een betere verbranding.

Onderhoud aardgasinstallatie 

Woon je in Brussel of Vlaanderen, dan moet je de gasketel om de twee jaar laten onderhouden. In Wallonië is dit om de drie jaar. Behalve als het vermogen boven de 100 kW ligt. Dan is het om de twee jaar. Schoorsteenvegen is niet verplicht in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen enkel bij verwarmingstoestellen type C.

Bewaar je keuringsattesten

Na de controle, krijg je een keuringsattest. In Vlaanderen is dit een verbrandingsattest en reinigingsattest en in Brussel en Wallonië een attest voor periodieke controle. Je bent verplicht om een kopie van deze attesten te bezorgen aan je huisbaas. De originele documenten moet je zelf twee jaar bijhouden. Zo kan je steeds bewijzen dat je installatie goed onderhouden is.

Wat als je installatie is afgekeurd?

Dan krijg je drie maanden tijd om het probleem samen met de verhuurder op te lossen.

En verder

Als huurder ben je verantwoordelijk voor een correct gebruik van de installatie:

  • Gebruik de juiste brandstof
  • Draai de radiatorkranen regelmatig open zodat ze niet blokkeren
  • Ontlucht de radiatoren in het begin van het stookseizoen
  • Verwittig tijdig de verhuurder als er iets mis is me je verwarmingstoestel

De verhuurder staat in voor de grote herstellingen en pannes. Tenzij hij voor de vrederechter kan bewijzen dat de installatie slecht gebruikt is of niet regelmatig onderhouden. In dit geval kan hij de kosten afhouden van je waarborg als je vertrekt.

Goed voor je portemonnee en je gezondheid

Door je installatie regelmatig  te laten reinigen, verbruik je minder. De juiste afstelling van de ketel zorgt voor een betere verbranding en meer rendement én je voorkomt risico op CO-vergiftiging. Zo heeft een wettelijke verplichting toch zijn voordelen. Lees meer hierover in dit artikel

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #