Mazout als onderdeel van Hybride verwarming
Gepost op 02/05/2018
•2 minuten leestijd
Nu het stookolieseizoen er grotendeels op zit en de zon ons ’s morgens vaker begroet, willen we u graag meegeven hoe u beiden kan combineren om uw verwarmingsfactuur te verlagen en dus ook een positieve impact te hebben op het milieu en uw portefeuille.
Niet alleen de zon kan u combineren met een mazoutketel, maar ook lucht, water en de bodem zijn alternatieve energiebronnen.
Mazout in combinatie met warme zonnestralen
1.550 zonuren per jaar, dat is net geen 60% van het totaal aantal zonuren in Spanje, maar niettemin een mooi gemiddelde. En de zon schijnt voor iedereen gratis, dus waarom niet overwegen om de warmte ervan te gebruiken om bijvoorbeeld het water te verwarmen voor douche, bad, schoonmaak, vaatwas,…? Ook een moderne condensatieketel op stookolie gaat graag die samenwerking met de zon aan: zo hoeft de ketel niet of deels in actie te schieten wanneer de zon zorgt voor de voorverwarming van de centrale verwarming. In de winter dus een beetje meer en in de zomer wat minder.
Wat brengt zo’n hybride verwarming op? Moeilijk om daar een specifiek getal op te zetten, want alles hangt af van waar u woont, uw gezinssituatie, uw verbruik, enz. Maar een besparing tussen 160 en 310 liter per jaar is haalbaar. Op www.informazout.be leest u meer informatie over de combinatie huisbrandolie-zonnewarmte.
Stookolieketel + warmtepomp: altijd aangenaam warm in huis
Eigenlijk doet een warmtepomp hetzelfde als uw koelkast thuis, maar dan in omgekeerde volgorde. Om uw frisdranken en eetwaren koel te houden onttrekt een koelkast de warmte binnenin om ze via de buitenkant af te geven. Een warmtepomp doet het omgekeerde: ze neemt buiten gratis warmte (uit de lucht, uit grondwater of uit de bodem) op bij een lagere temperatuur, verwarmt ze om dan binnen de temperatuur aangenaam warm te houden.
Een stookolie-installatie kan u perfect combineren met zo’n warmtepomp. Wie kiest voor zo’n bivalente toepassing kan ervoor kiezen om beide verwarmingssystemen gelijktijdig of afwisselend te gebruiken. Bij een afwisselende werking zal de warmtepomp instaan tot een specifieke buitentemperatuur. Zakt de buitentemperatuur daaronder, dan neemt de mazoutinstallatie over. Bij een gelijktijdig gebruik zijn beide systemen gelijktijdig actief.
Je zal dus minder huisbrandolie maar wel méér (groene) elektriciteit verbruiken. Maar door zelf in te staan voor uw elektriciteitsproductie via zonnepanelen, maakt u optimaal gebruik van alle voor ons beschikbare hernieuwbare energiebronnen. Details over de combinatie mazout en warmtepomp leest u op www.informazout.be.
Hernieuwbare energiebronnen: de toekomst
Ooit al gefilosofeerd over hoe we gaan voldoen aan al onze toekomstige verwarmingsbehoeften? Stel u dan volgende situatie eens voor, want dit is de toekomst. Dankzij uw hoogrendementsketel op stookolie zorgt u ervoor dat het altijd aangenaam warm binnen is. ’s Morgens neemt u een warme douche met water dat werd opgewarmd door de zon. Op het dak van uw woning liggen zonnepanelen die energie opwekken: elektriciteit die overdag wordt opgeslagen op een batterij in de kelder. U komt ’s avonds thuis van het werk en de in de batterij opgeslagen elektriciteit zorgt ervoor dat de warmtepomp wordt aangestuurd om de temperatuur binnen op peil te houden en te voorzien in de elektriciteitsbehoeften. Schoonmaken, een douche, de vaat,… Warm water is beschikbaar dankzij de zonnestralen die hun werk hebben gedaan. Is er, denk maar aan een druilerige herfstdag, te weinig elektriciteit opgeslagen, dan neemt de stookolie-installatie het over (of wordt er elektriciteit van het net gehaald).
De hernieuwbare energiebronnen voorzien dus in uw primaire energiebehoefte, terwijl er met stookolie en elektriciteit (van het netwerk) altijd een plan B beschikbaar is.