Mazout, de alternatieven
Gepost op 11/03/2019
•2 minuten leestijd
Momenteel is het combineren van stookolie met verschillende hernieuwbare energiebronnen centraal in ontwikkeling. Omdat fossiele grondstoffen niet oneindig zijn, is het noodzakelijk om duurzame alternatieven in overweging te nemen.
Er zijn momenteel alternatieven zoals zonneboilers gekoppeld aan traditionele boilers, maar daar houdt de vooruitgang niet op.
Ook plantaardige brandstoffen op basis van biomassa, voornamelijk op basis van afgewerkte plantaardige oliën en zetmeelafval, zijn in ontwikkeling. Het meest succesvolle product op dit moment is HVO, oftewel Hydrotreated Vegetable Oil, geproduceerd uit dierlijke vetten en afgewerkte plantaardige oliën. Het belangrijkste voordeel is een vermindering van de CO2-uitstoot in de atmosfeer met 90%. De kers op de taart is dat HVO compatibel is met elke moderne ketel en dieselmotor.
Daarna volgen E-Fuels, of Power-to-Liquid, synthetische producten gemaakt met hernieuwbare energie. Het idee van dit concept is om CO2 uit de lucht terug te winnen en te mengen met waterstof om het om te zetten in een synthetische koolwaterstof. Hernieuwbare energieën, die per definitie een variabele productie bieden, afhankelijk van de zonneschijn of windsterkte, kunnen in vloeibare vorm worden opgeslagen en op het gewenste moment gebruikt worden. De productie van E-brandstoffen is momenteel echter duur en niet rendabel, voornamelijk als gevolg van energieverlies in het verwerkingsproces. De efficiëntie van E-brandstoffen is slechts 13%. Ter vergelijking, de traditionele stookolieketel kan een rendement van 98% bereiken.
Tenslotte vinden we het principe van de verbrandingscel. Het principe is relatief eenvoudig. Waterstof opgeslagen in een tank wordt naar een brandstofcel gestuurd, waar het de in de atmosfeer gevangen zuurstof tegenkomt. De enige emissie die vrijkomt is waterdamp. De bereikte besparingen kunnen oplopen tot 40%. Er zijn echter twee grote problemen met dit type waterstofketel.
Allereerst de prijs van een dergelijke installatie. Het is erg duur om een brandstofcel te produceren. De prijs van de weinige installaties die al op de markt beschikbaar zijn, is bijna 20.000 euro.
Daarbovenop is 95% van de waterstofproductie afkomstig van koolwaterstoffen, die tijdens het transformatieproces ook een zeer grote hoeveelheid CO2 uitstoten.
Er worden groene alternatieven ontwikkeld die de CO2-uitstoot sterk zouden verminderen.
U zal het wel begrepen hebben, hoewel alternatieve energiebronnen zich snel ontwikkelen, moet er voor stookolie en de alternatieven nog veel water door de zee vloeien.