Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Omschakeling naar rijk aardgas voltooid

Gepost op 23/09/2024

2 minuten leestijd

Alle Belgische gezinnen en bedrijven verwarmen en/of koken voortaan op rijk aardgas. De omschakeling van arm naar rijk aardgas is 5 jaar eerder dan gepland afgerond.

Sinds 2018 zijn ruim 1,6 miljoen aardgasgebruikers, zowat de helft van alle Belgische aardgasgebruikers, overgezet naar een nieuw type aardgas. Het ging om huishoudens en ondernemingen die nog laagcalorisch aardgas verbruikten dat afkomstig was uit Nederland. Dat land besliste eerder om de export van aardgas tegen 2030 stop te zetten. Niet alleen slinkten de aardgasreserves bij onze noorderburen, de vele aardbevingen veroorzaakten ook grote schade aan huizen en infrastructuur, wat de inwoners rond Groningen een gevoel van stress en onveiligheid bezorgt. De Nederlandse overheid besliste eerder om prioriteit te geven aan de veiligheid van haar inwoners.

Weinig impact op verwarmingsinstallaties

Via de campagne “Gas verandert” werd regio per regio tijdens de zomermaanden omgezet. De betrokken klanten kregen persoonlijke communicaties van de netbeheerders en energieleveranciers om hen bij te staan bij de omschakeling. Ook technici hadden de handen vol: zij moesten ervoor zorgen dat alle verwarmingsinstallaties – indien nodig – bijgeregeld werden. Oude of niet compatibele toestellen werden vervangen. Het ging vooral over installaties in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik (Hannuit en Borgworm), Henegouwen, Namen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Impact op de aardgasfactuur

De samenstelling van rijk gas is anders dan dat van arm of laagcalorisch aardgas. Arm gas heeft een lagere energiewaarde, waardoor in vergelijking 15 procent meer aardgas nodig was om te koken of verwarmen. De overgang naar rijk gas verandert de eindafrekening voor aardgas niet. Een afnemer betaalt voor dezelfde hoeveelheid gas nog altijd hetzelfde bedrag als voordien, maar de berekening op de factuur ziet er ietwat anders uit.

Meer info op www.gasverandert.be.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #